«

»

Jan
14

Träna en ryttare

Träna en ryttarinna – en möjlighet :)

I höstas fick jag förfrågan av en av länets mer meriterade dressyr-ryttarinnor om inte jag kunde hjälpa till med att sätta ihop ett bra träningsprogram för henne. Ett program som skulle hjälpa henne att bli en starkare ryttare helt enkelt.
Som hon själv beskrev det så lägger ryttaren ofta ned mycket tid på att träna sin häst och avsevärt mindre tid på den egna träningen. Något som hon nu då tänkte ändra på. Nu är det inte det här en otränad person utan tvärt om väldigt tränad men bra kan alltid bli bättre  som det heter.

Det första som gjordes var att titta på styrkor och svagheter ur ett kroppsperspektiv. Muskelstyrka, balans, rörlighet, motorik och koordination var sådant vi kikade på och här fanns det en del att utveckla och arbeta med.
Utifrån mål och behov fick hon lite övningar att börja arbeta med. Inget svårt och komplicerat men tillräckligt för att ganska snabbt kunna ge tydliga resultat. Övningarna hämtades från traditionell Kung Fu-träning och modern funktionell träning.

Detta gav mersmak och senare under hösten sattes ett större program ihop som kunde tränas hemma eller på gym. Det enda som behövs är egentligen bara golvyta och eventuellt lite lösa vikter. Sedan lite grejjer hittade i skogen, hemma eller i stallet också, beroendes på var man är.
Programmet följdes nyligt upp och kunde fördjupas och renodlas samt att någon ny övning tillkom.

Efter en tids träning hade hon en träff med sin ridtränare som kunde se tydliga skillnader i hennes sits och i sättet att föra hästen, det hade helt enkelt blivit bättre. Tränare var mycket nöjd med det han såg och uppmuntrade henne att fortsätta med det hon gjorde.  Så nu har hon bokat in ytterligare tillfällen med mig för den träning som uppenbarligen gör henne starkare och gör hennes ridning så mycket bättre. Det tycker jag är roligt.

Jag återger detta med hennes tillåtelse men har lovat utelämna namnet på henne.
Men om du ser en stark ryttarinna rida förbi alla andra och visa var skåpet ska stå kanske det är min klient.

Blev du sugen på att se hur du kan utvecklas inom din idrott genom kompletterande träning ?
Tveka inte att kontakta mig för din bokning.

Vi ses
Roland