Aktiviteter

QIGONG/TAIJI QUAN – Den ultimata friskvården
Kinesiska rörelse- och träningsformer med tusenåriga traditioner.

Vi lever i en tid där allt går fortare och fortare, där sjukdomar och ohälsa sprider sig snabbare än skogsbränder. Det blir allt viktigare att själv hitta den egna modellen för sitt liv och sin hälsa. Vi erbjuds ofta snabba lösningar och lovas snabba resultat, men är det verkligen rätt svar?

Redan för tusentals år sedan resonerade munkar i Kina att kroppen bör vara en trevlig plats för själen att bo i. Kanske var det det som gjorde att man började studera hur djuren gjorde när dom började röra på sig efter nattens vila.

Med inspiration från det man såg började man utveckla det som idag är känt som QiGong och senare även Taiji Quan. Det finns olika grenar inom QiGong och det är den medicinska grenen som är den mest spridda och vanligaste förekommande världen över. QiGong har ung 5 – 8000 år på nacken medans Taiji Quan är aningen yngre, utvecklat kring 1200-talet av daoistmunkar på Wudang-berget.
Där QiGong är ett system där man stärker kroppens energi (Qi) och funktioner är Taiji Quan ett sätt att använda sig av den stärkta kroppen i rörelse.
Enligt legenden var det munken ”Shan san Feng” som hade en dröm där en trana och en orm var i kamp med varandra. När munken vaknade hade han drömmen i färskt minne och började överföra deras rörelser till den egna kroppen och detta skall enligt legenden vara grunden till Taiji Quan.
Taiji Quan kan utövas som ren gymnastik för kropp och själ, som meditation i rörelse men också som självförsvar. Det är utövaren själv som sätter det egna motiven eller målen med träningen.

Både QiGong och Taiji Quan är vanliga former för frisk- och sjukvård i Kina och utövas dagligen av miljontals människor världen över. Mycket i träningen eller utövandet handlar om ergonomi, att lära sig använda sig av kroppen på ett sådant sätt att leder och muskler skonas och stärks.
Här i väst har man tidigare sett lite förundrat på när dom rörde sig långsamt i parkerna och sagt att det är säkert trevligt men någon effekt på kroppen har det nog inte.
Det intressanta nu är man i vår västerländska forskning har börjat kunna se och mäta dom positiva effekterna som kineserna känt till i tusentals år.
Man ser bland annat att balans och motorik förbättras, att styrka och koordinationen blir bättre. Man ser att blodcirkulation och blodtryck förbättras och att metabolismen, dvs förbränning i kroppen ökar och blir effektivare.
När det gäller tex diabetes ser man att blodsockervärden sjunker och att insulintoleransen sjunker och det efter bara tre månaders utövande. Stressproblematik och sömnstörningar hjälps, minnes och koncentrationsförmågan stärks. Listan kan göras längre och det roliga är att nu kan man mäta detta.
Man kan med vetenskaplig trygghet säga att det fungerar. Hur gammal eller ung man är spelar ingen roll, om man är vältränad eller inte spelar heller ingen roll.
Alla kan dra nytta av att börja utöva detta regelbundet. Det finns möjligheter i nästan varje stad eller samhälle att ta del av klasser eller gå en kortare kurs där man får hjälp att komma igång. Man kan köpa böcker eller filmer och med stöd av dom komma igång men det bästa är ändå att ha en instruktör som kan visa och förklara.

ZEN MEDITATION
En meditationsform med rötterna i Zen-buddism där målet är inre stabilitet och balans. Genom en korrekt hållning och medveten närvaro möjliggörs en avspänd andning som ger kroppen energi och hjärnan syre. Meditationen kan utföras sittandes Za Zen likväl som gåendes Kin Hin. Målet är inte som i en del andra meditationsformer att uppnå ett högre tillstånd eller nirvana utan att finna en inre stillhet i sig själv. Sänker stressreaktioner i kroppen, minskar oro, förbättrar sömnen osv. Rekommenderas i flera olika studier till de som arbetar med hög psykisk belastning under längre perioder.

FRISKVÅRDS-KURS
Dagar där temat är hälsa för kropp och själ. Lär dig mer om kroppen och vad den behöver för att må bra. Prova på olika former av avspänning, QiGong/Tai Chi, stavgång och även meditation. Dagar där du och ditt mående prioriteras.

Kontakta mig för mer information och bokning // Roland Fransson