Egenvård, komplicerat eller enkelt?

Egenvård, komplicerat eller enkelt?

Vad är egenvård egentligen?

Egenvård är allt vi kan göra själva för vår egen hälsa i antingen förebyggande syfte eller som behandling.
Bristande egenvård kostar samhället miljontals kronor i form av vårdkostnader för sådant som skulle ha kunnat undvikas eller förebyggas. Egenvård är en så viktig fråga att man till och med på EU-nivå tillsatt en grupp som arbetar med att ta fram siffror och statistik på ämnet. Landstinget tog för några år sedan fram en liten gratisbok om Egenvård som finns att hämta på vårdcentraler runt om. Där kan man bland annat läsa om hur man behandlar solbränna, getingstick och magont.
När jag pratar Egenvård brukar jag starta med Sömnen. Sover man, hur sover man, känner man sig utvilad/återhämtad efter sömnen? Kosten, hur är det med den? Äter man, när och vad äter man. Hur äter man? Hinner man sitta och faktiskt tugga maten eller är det stående sväljning som gäller. Avslutningsvis, rörelse. Rör man på sig, är man fysiskt aktiv, kanske rent av motionerar eller tränar. Eller rör man sig inget alls, inte mer än nödvändigt? Blir det mest soffan, bilen och rulltrappan?
Det vi vet är att människan behöver sömn mat och rörelser för att fungera. Tar man bort något blir man sjuk, frågan är bara i vad och när. Egenvård garanterar inte hälsa eller friskhet men det ökar oddsen tämligen rejält…