Apropå nyårslöften

Apropå nyårslöften…

Ambition: Önskan om personlig framgång

Vad vill man/du/jag? Vilka är våra ambitioner?
Att för sig själv fundera ut, vart är jag på väg, vad vill jag uppnå? Vilken eller vilka är mina målsättningar?
Om jag inte vet vart jag är på väg spelar det ingen roll vad jag gör… Jag kommer ändå inte veta när jag är klar.
Ambitionen som riktningsgivare i tillvaron. Pilen som pekar ut vart jag ska gå hjälper mig ta beslut när jag blir fundersam.

Motivation: Drivande kraft som får oss att uppnå målen.

Det som kommer sig av tidigare omskrivna ambition. Det som gör att man anstränger sig, fokuserar på uppgiften för att nå målen. Det som vi tar till för att stå emot frestelsen. Mitt svar när någon frågar ”Varför?”, varför stiger du upp varje morgon? För att jag är motiverad, jag har en ambition att få mat på bordet, kläder till mina barn, utbilda mig själv osv

Uthållighet: Uthållighet är en av de svåraste disciplinerna, men det är den som håller ut som vinner i slutändan. (Buddha)

Att fortsätta med det man började för att uppnå målet. Att inte tappa modet, farten, riktningen. Vi kan ha ambitioner. Vi kan starta motiverade men sakna uthålligheten att fortsätta när det bär emot. Att vara uthållig, att ha tålamod, eller mod att tåla kanske är bättre. Att förlita sig på det gamla ordspråket ”trägen vinner”.

Om min ambition är sann och ärlig ger den mig den motivation jag behöver för att orka vara uthållig. Seger skall komma till den som inte ger upp.

Författat av
Roland Fransson
Leg Sjukgymnast/Friskvårdskonsult
QiGong och Taiji Quan-lärare.