«

»

Nov
15

HUR GÖR MAN??

En bra fråga
-”hur gör man?”
Svaret är nog lika spritt och varierande som bokstäverna i ett bibliotek.

-”Vad har du tänkt göra?”
Kan nog vara ett bra svar på ursprungsfrågan. Vad tänker du dig ett resultatet ska bli?

Orsaken till frågeställningen är egentligen denna.
I min statistik för denna bloggsida kan jag se vilka sökord som använts av er för att hitta hit. Finurligt, eller hur.
Nåja, en sökning var “hur gör jag qigong-rörelserna?
Jag har ingen aning vem som sökte eller om den personen träffat mig alls. Vet inte var sökaren finns i världen överhuvudtaget.

När det gäller QiGong så finns det över 1000 olika QiGong-skolor/stilar. Dom har alla lite olika utföranden. En del är långsamma, andra snabba. Många är mjuka, några är hårda. Några ser man att det här är QiGong, andra funderar man över vad det är.

Som ni ser är frågan om hur man gör rörelserna omöjlig att svara på bara så här.
Finns för många följdfrågor som måste få sina svar.

En tämligen logisk väg att gå är att gå till den egna läraren/instruktören. Den personen borde kunna visa och förklara på ett vettigt sätt. Om den personen inte kan det, hur ska då någon annan kunna det?

Men om man lär från en video då, något man beställt från internet? Då får man nog försöka kontakta personen bakom produktionen eller helt enkelt acceptera att en film aldrig kan visa eller korrigera där det skulle behövas.

Det jag lär ut kommer bland annat från QiGong/Taiji 18 movements.
Det är en Taoistisk form av QiGong där syftet är att stärka den egna hälsan, stärka den egna personen, skapa harmoni mellan naturen och den egna personen.
Rörelserna är oftast mjuka, vi arbetar långsamt och följsamt. Andningen är en del av QiGong-utövandet och detta betonas i varje rörelse. Man kan tänka sig sig att den rörelse vi påbörjar i uppstarten fortsätter oavbrutet genom hela passet.
Den ändrar riktning ibland och ibland även tempo men det är samma rörelse hela tiden.

Det som kan göra nytta kan också skada.
Gör man rörelserna fel kan man få ont. Axlarna kan ta stryk, ryggen nacken knäna, ja faktiskt det mesta kan ta stryk om man gör fel.
Och för att besvara frågan från början, “hur gör man” måste jag få visa, korrigera, instruera för att det ska bli rätt utifrån det jag lär ut.

Välkommen till studion för mer lärande.

Vi ses där vi ses.

 

 

 

Roland

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>